In vizor

Parastas pentru cinstirea martirilor din temniţele comuniste, organizat la Oradea

Orădenii sunt invitați să participe, sâmbătă, 8 martie 2025, de la ora 9.00, la parastasul pentru cei care au suferit în închisorile comuniste, eveniment care se va desfășura, ca în fiecare an, la Biserica „Sf. Treime” din Parcul Traian din Oradea. După parastas se vor depune flori, jerbe și coroane la Troiţa ridicată în amintirea celor care au luptat împotriva comunismului.

Ziua de 9 martie a fost declarată prin Legea nr. 247 din 2011 ca Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, zi consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoare a celor 40 de mucenici din Sevastia. Potrivit tradiție, acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aflând despre credința lor, guvernatorul Armeniei, Agricola, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost condamnați la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre soldați, a ieșit din apa înghețată, dar a murit. Cei rămași au început să se roage, iar apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra soldaților. Aceștia au fost scoși vii din lac, după care, însă, li s-au zdrobit picioarele cu ciocanele, murind ca niște martiri.

Astfel, și foștii deținuți politici din România pot fi asemuiți acestor mucenici, îndurând și ei, în perioada comunistă, cumplite suplicii, torturi și schinjuiri în lungul lor periplu prin închisorile Gulagului românesc în care au fost aruncați pentru că au luptat împotriva regimului ateist de sorginte sovietică.

Potrivit cercetătorului Alin Mureșan, președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană, pe baza documentelor studiate, „numărul celor arestați pe motive politice în timpul regimului comunist se încadrează între un minim de 80.000 și un maximum de 150.000”. Bihorenii au ocupat un loc de frunte pe această listă a suferinţelor. Din informaţiilor specialiştilor rezultă că numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul în primele 10 locuri, cu un procent de 1,4%, procent rezultat în urma studierii fişelor matricole penale. În ce privește numărul femeilor din Bihor închise în ocnele comuniste, acesta este de 136.