
Autoritățile sanitare veterinare derulează o anchetă epidemiologică după ce, în stațiunea turistică Vârtop, 57 de persoane, majoritatea copii aflați într-o tabără, au prezentat simptome specifice toxiinfecției alimentare.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în noaptea de marți spre miercuri, în stațiune a fost activat Planul Roșu de intervenție.
‘La fața locului au intervenit cu promptitudine echipaje ale ISU Crișana, Serviciului de Ambulanță Județean și SMURD, reușind evaluarea medicală și transportul în siguranță al pacienților la Spitalul Județean din Oradea. În total, 21 de persoane (dintre care 19 copii și 3 adulți) au fost internate la Secția de Boli Infecțioase, fiind stabilizate și monitorizate. A fost declanșată o anchetă epidemiologică comună, desfășurată de DSP Bihor și DSVSA Bihor, pentru identificarea cauzei toxiinfecției’, precizează ANSVSA.
La unitatea unde erau cazați turiștii, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale privind igiena, trasabilitatea produselor alimentare, condițiile de depozitare și documentația unității. De asemenea, au fost prelevate probe și verificate condițiile de respectare a normelor sanitar-veterinare, în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare pentru sănătatea publică.
‘Cooperarea rapidă între toate instituțiile implicate – ISU, DSP, SAJ, SMURD și DSVSA – este esențială în gestionarea eficientă a unor astfel de situații cu potențial impact major asupra sănătății populației. Vom reveni cu informații actualizate pe măsură ce ancheta avansează’, precizează ANSVSA.