In vizor

Parteneriat, în premieră națională, între Consiliul Județean și primării, pentru accesarea fondurilor PNRR de împăduriri

Consiliul Județean (CJ) Bihor a realizat, în premieră națională, un parteneriat cu 12 primării din județ în scopul împăduririlor prin proiecte cu finanțare din PNRR, instituția administrativă a județului preluând procedurile administrative și de finanțare, inclusiv implementarea lucrărilor.

Astfel, primăriile vor beneficia direct de suprafețele împădurite și de sprijin financiar pe mai mulți ani.

‘În țară nu mai există un asemenea parteneriat. Știm de la Ministerul Mediului. Noi suntem interesați ca în județul Bihor să existe cât mai multe suprafețe împădurite, în felul acesta vom avea un aer mai curat, priveliști mai frumoase și vom trăi mai bine în relație cu natura’, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Acesta a organizat în luna februarie o întâlnire cu reprezentanții tuturor primăriilor din județ, la care au fost prezenți și oficiali de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru prezentarea oportunităților de accesare a celor 500 de milioane de euro, fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru împăduriri și protecția biodiversității.

‘Le-am spus că noi, Consiliul Județean, îi sprijinim pe toți cei care vor să acceseze această finanțare, preluând practic toate responsabilitățile de implementare, inclusiv cofinanțare, dacă e cazul. Primăriile au trimis documente cu terenurile care credeau că se pretează la plantări. Colegii din CJ și Garda Forestieră, împreună cu un proiectant pe care l-am contractat, le-au vizitat pe fiecare în parte pentru a constata care pot fi împădurite. Am luat legătura cu acele primării, am făcut hotărâre de Consiliu Județean să intrăm în parteneriat, iar ei au făcut, la rândul lor, câte o hotărâre de consiliu local. S-a făcut proiect tehnic de împădurire. Apoi am încheiat acordurile de parteneriat cu cele 12 primării’, a explicat, pentru AGERPRES, președintele CJ Bihor.

În prima etapă, în 17 iunie au fost semnate acorduri cu comunele Dobrești, Drăgănești, Holod, Roșia și Șuncuiuș, unde se vor realiza plantări pe o suprafață totală de 134 de hectare.

În a doua etapă, săptămâna trecută, pe 3 iulie, au fost semnate acorduri între Consiliul Județean Bihor și comunele Mădăras, Tileagd, Oșorhei, Tulca, Salonta, Popești și Ineu pentru împăduriri pe o suprafață de 67,54 de hectare.

Proiectul urmează să fie depus pentru finanțare din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit acordului, Consiliul Județean Bihor va coordona procedurile de achiziții publice (proiectare, execuție, supervizare, contractare), va supraveghea implementarea lucrărilor și dacă va fi nevoie, va asigura și cofinanțarea primăriilor.

În plus, primăriile vor primi în următorii 20 de ani câte 640 euro/hectar ca prime de sechestrare forestieră, la care se vor adăuga 190 de euro pe fiecare hectar, dacă terenul a fost declarat până acum la APIA.

În ce privește continuarea acestui parteneriat pentru împăduriri, având în vedere că în județ sunt în total 101 UAT-uri, Mircea Mălan a precizat că, în prezent, la Ministerul Mediului, urmează să se decidă dacă se mută banii care nu au fost cheltuiți pe alt program sau altă linie de finanțare.

‘Eu voi avea chiar vineri o întâlnire cu doamna ministru al Mediului, ca să văd dacă vor mai fi bani la dispoziție, ca să accesăm fonduri și pentru campania de plantare din primăvară’, a mai afirmat Mircea Mălan.

Acest proiect al parteneriatului face parte dintr-un concept mai amplu pe care Consiliul Județean Bihor îl implementează de mai mulți ani prin campania ‘Bihorul plantează’, ce are loc anual, în fiecare primăvară și toamnă.

În ultimul an, Consiliul Județean a organizat trei ediții ale campaniei ‘Bihorul Plantează’, ocazie cu care zeci de mii de puieți au fost plantați în mai multe zone din județ cu ajutorul voluntarilor.

Exit mobile version