
Specialiștii Muzeului Țării Crișurilor (MTC) au reușit și în acest an, printr-o colaborare internațională, reproducerea roșioarei termale, o specie de pește endemică, toate exemplarele adulte expuse în Vivariul instituției muzeale fiind obținute astfel, în anii anteriori, a informat muzeul, joi, într-un comunicat de presă.
”Roșioara termală (Scardinius racovitzai) trăia doar în Lacul Pețea din Băile 1 Mai. În urma distrugerii habitatului, specia este clasificată în prezent ca dispărută din natură (EW- extinct in the wild) de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Scăderea drastică de apă termală din 2013-2014 a dus atunci la salvarea de urgență de către Muzeul Țării Crișurilor a faunei endemice și anume a melcului termal (Melanopsis pareysii) și a roșioarei termale”, se arată în comunicat.
Reproducerea în captivitate a roșioarei termale a reușit pentru prima dată în 2014, în cadrul unui program internațional susținut de Fondul Mohamed bin Zayed pentru Conservarea Speciilor (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite), puii fiind introduși în situl inițial și distribuiți câtorva grădini zoologice și acvarii publice. Dar deoarece lacul a secat complet de atunci, conservarea ex situ rămâne esențială.
În 2024, o nouă colaborare internațională între Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” Galați, Grădina Zoologică Schonbrunn (Viena) și Universitatea Maghiară de Agricultură și Științele Vieții (Gödöllő) a implicat un nou efort de a produce descendenți viabili din reproducătorii existenți.
În cadrul acestui demers, la Vivariul Muzeului din Oradea s-au efectuat reproducerile induse atât prin hormoni, cât și prin temperatură, care au produs din nou ouă fertilizate și descendenți, în primăvara anului 2025, se arată în comunicatul menționat.
Puii proveniți din studiul de reproducere în captivitate sunt crescuți în Vivariu, ca și generațiile de după 2014. Această activitate contribuie la conservarea pe termen lung a speciei.
Programul este sprijinit din nou de Fondul Mohamed bin Zayed pentru Conservarea Speciilor, mai precizează sursa citată.