In vizor

Mihai Barbu (Autoritatea pentru Reformă Feroviară), la Oradea: Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România

Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu a declarat miercuri la Oradea, cu ocazia Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, că este optimist în ce privește viitorul transportului feroviar în România, că există fonduri europene pentru acest sector, dar și că trebuie corelate proiectele de dezvoltare ale infrastructurii feroviare cu proiectele de achiziție de trenuri noi.

‘Este o conferință foarte importantă pentru noi, astăzi și mâine, aici la Oradea. Ajunge primul tren dintr-o serie de 62 de trenuri pe care urmează ca PESA să le livreze către România, către Căile Ferate Române. Sunt trenuri foarte performante, care oferă mai mult confort și mai multă siguranță călătorilor noștri. Sunt hotărât alături, de toți colegii din Autoritate, alături de Ministerul Transporturilor, să facem reformă în sistemul feroviar din România. Cred foarte mult în viitorul transportului feroviar în România și că trebuie să facem efortul să aducem călătorii către calea ferată. Dar pe lângă această achiziție de trenuri pe care o face ARF trebuie ca și infrastructura feroviară să se dezvolte la nivelul așteptărilor populației și a călătorilor pentru că altfel nu putem aduce călători de calea ferată’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele ARF, Mihai Barbu.

Acesta a adăugat că există premise favorabile pentru dezvoltarea acestui sector deoarece sunt foarte mulți bani alocați de către Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

‘Noi suntem convinși că și compania CFR S.A. va înțelege acest lucru și pe viitor o să corelăm proiectele de dezvoltare ale infractorii feroviare cu proiectele de achiziție de trenuri noi. Pe viitor, ARF își propune mult mai multă transparență, mult mai multă corectitudine, nu va favoriza niciodată companiile private, dar nici nu le va defavoriza în favoarea companiilor de stat. Este o competiție normală, o competiție legală între toți competitorii din piață și așa se va poziționa ARF de acum încolo’, a subliniat Mihai Barbu.

Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, organizată de Club feroviar în perioada 21-22 mai, reunește circa 150 de participanți din toată țara și din străinătate, cu o delegație de 20 de specialiști din Polonia, condusă de vicepreședinta PESA, Hanna Wisniewska, alături de reprezentanți ai unor companii multinaționale, firme din domeniu, lideri din industrie, experți și factori de decizie de la nivel local și național.

În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul președintele ARF, Mihai Barbu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, prefectul Marcel Dragoș, directorul ONFR -AFER, Mircea Arnăutu și gazda evenimentului, directorul general al OTL S.A., Adrian Revnic.

Secretarul de stat Ionuț Săvoiu și-a expeimat încrederea de ‘a trăi într-o nouă realitate’, cu investiții relansate în domeniul materialului rulant. El a precizat că urmează omologarea trenului electric, apreciind că, până la sfârșitul anului, noile trenuri vor circula pe căile ferate din țară.

Primarul Florin Birta a menționat faptul că în Oradea și în județul Bihor s-a înțeles cât este de importantă dezvoltarea transportului feroviar, fiind realizate, în parteneriat cu CJ, Instituția Prefectului și Guvernul României, o serie de proiecte ce interconectează comunitățile, Oradea cu ZMO și cu județul. Unul din aceste proiecte este terminalul intermodal din Episcopia, finalizat în 2024, cu fonduri europene.

Președintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a descris succint mega proiectul Tram Train, în valoare de 274 de milioane de euro, ‘cel mai ambițios, cel mai valoros și cel mai important proiect de tram train din România’. Prin acesta se vor conecta liniile tramvai din Oradea cu liniile de cale ferată operabile din localitățile învecinate, cu preluarea altor două tronsoane nefuncționale, pentru reabilitare, prelungirea liniei de tramvai spre Aeroportul Oradea și spre comuna Borș, dar și achiziția a 14 vehicule.

‘Suntem în faza de a drumul la licitații atât pentru achiziția vehiculelor, cât și pentru realizarea infrastructurii’, a precizat Mălan.

Prefectul Marcel Dragoș a evidențiat cuvântul ‘reformă’, aplicat de administrația locală și județeană pentru dezvoltare și a solicitat Ministerului Transporturilor să se aplece cu atenție asupra proiectului de electrificare Oradea – Cluj, important proiect strategic de infrastructură ce ar asigura o mai modernă conectivitate și cu partenerii europeni.

Directorul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR) din Autoritatea Feroviară Română (AFR) s-a declarat foarte optimist în ce privește viitorul transportului feroviar, făcând o sinteză a investițiilor și proiectelor realizate în ultimul an. Între acestea, el a amintit ‘un proiect extraordinar’, anume modernizarea pe PNRR a materialului rulant, dar și ‘cel mai spectaculos proiect de transport urban din România’ – Tram Train-ul de la Oradea.

Potrivit acestuia, primul tren electric regional va intra în teste la centrul de testări feroviare de la Făurei, pentru interoperabilitate, având laborator acreditat, singurul din România și al doilea din Europa.

‘Ne-am propus și sper să reușim, cu ajutorul Ministerului Transporturilor, niște lucrări de îmbunătățire a parametrilor inelului de la Făurei. Vrem să construim o substație de tracțiune, vrem să organizăm lucrul în trei schimburi, să asigurăm serviciul de strunjire de roți și altele. Pe partea de laborator, sunt acreditate acum 49 de încercări și am depus solicitare pentru extinderea cu încă 9 încercări, ca să putem face față cât mai multor solicitări de pe piață’, a spus Mircea Arnăutu.

Directorul general al societății de transport local OTL S.A., Adrian Revnic, a menționat că Oradea este ‘un exemplu de bune practici în ceea ce privește o viziune, o strategie, un plan de acțiune și programe coerente.’ Prelungirea PNRR -ului cu 18 luni a fost o veste care i-a bucurat pe mulți în țară, termenele proiectului Tram Train urmând să fie respectate, respectiv până în anul 2029.

Primul tren electric regional produs de constructorul polonez PESA și comandat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), contractat în ianuarie 2024, ce face parte din lotul celor 62 de trenuri destinate traficului regional și suburban, va putea fi văzut joi la Terminalul Intermodal Episcopia Bihor, în cea de-a doua zi a conferinței.

sursa: agerpres.ro

Exit mobile version